Vinterns arbeten (5)

Att installera en köksfläkt

Det här var ett roligt arbete! Dels därför att jag aldrig varit med om det tidigare = mycket nytt att utforska och lära. Dels för att en fläkt både ger en trivsam känsla åt köket, samtidigt som den innebär en väldig förbättring av miljön. Spisen befinner sig i och för sig i närheten av fönstret. På vintern när det är kallt ute, innebär det emellertid en rejäl energiförlust varje gång man måste öppna vid matlagning.

Vi valde en ganska billig variant men av ett välrenommerat märke, nämligen Franke. Det kan vara en fördel att inte välja en designmodell, eftersom man därigenom kan få en effektivare fläkt för mindre pengar.

Redskapen är som alltid viktiga för att arbetet ska flyta på. Det som vi behövde var skruvdragare, borr, vattenpass, vinkelhake, elnätsdetektor, universalverktyg samt hålborr. Det finns bra beskrivningar på hur man sätter upp fläkten. Det viktiga är att avståndet till spisen är minst 500 mm. Inkopplingen till elnätet behöver inte nödvändigtvis fordra en elektriker. I vårt fall har vi en stickkontakt i närheten och då räcker det med att sätta i kontakten i väggen. Det är bra att vara två i vissa moment. Speciellt då man ska hänga upp kåpan.

Nu är i alla fall fläkten på plats och allt verkar fungera som det ska. Ska bli skönt att slippa matoset som gärna vill breda ut sig över både kök och allrum!

Leave a comment

Stay up to date
Register now to get updates on promotions and coupons

Varukorg

×