Vinterns arbeten (1)

Att slipa ett trägolv

Vintern är en lämplig tid för att utföra arbeten som inte blivit gjorda under den intensiva växtperioden. I stugan behövde trägolvet sig en ordentlig uppfräschning. Det var behandlat för ett antal år sedan men hade nu antagit en brunaktig färg. Både här och där var det fläckat och smutsigt.

För att putsa upp ett hårt smutsat, illa åtgånget och tidigare behandlat trägolv behöver man ha tillgång till en slipmaskin. Det finns huvudsakligen två typer av större slip för golvbehandling. Bandslipen med ett roterande papper är oerhört effektiv. Den har dock nackdelen att man lätt kan orsaka oavsiktliga fördjupningar om man av misstag låter slipbandet stanna några ögonblick för länge på ett ställe. Den oscillerande slipmaskinen är att föredra för nybörjaren. Det kanske går något långsammare men i gengäld behöver man inte oroa sig för slipskador.

Ett sådant här arbete dammar oerhört och man behöver därför tänka på att plocka undan eller täcka över det som måste vara kvar i rummet. Även om man stänger dörrar, så vill det finstoftiga dammet ändå tränga igenom, till och med genom ventiler. En annan upptäckt vi gjorde var att det knappast är lämpligt att använda en vanlig dammsugare för att få upp det kvarblivna dammet. Den blir snabbt full och därför investerade vi i en industridammsugare. Den kan komma väl till pass i framtida arbeten. Ytterligare en detalj man behöver tänka på, är att stänga av luftvärmepumpen om man har en sådan, annars slaggar filtret igen rejält. Det upptäckte vi lite försent. Viktigt också med munskydd och öronskydd. Om inte annat märker man det så småningom! Efter grovslipningen kan det vara nödvändigt att finslipa med en handslipmaskin, eftersom det blir kvar en del fläckar som inte går bort med den större maskinen. Det kan ta en hel del tid men lönar sig!

Det finns speciella rengöringsmedel som man kan använda sig av för att tvätta golvet innan man går vidare till behandlingen. Vilken sorts behandling man väljer är en smaksak. Rådgör med de duktiga personerna i specialbutikerna för att komma till klarhet med vad som passar dina behov. Vi valde matt hårdvaxolja. Den ska man stryka på i två omgångar med ett dygns mellanrum. Sedan får golvet inte belastas på en vecka. Slutligen drar man ett mycket fint slippapper över golvet.

Resultatet: ett nytt och fräscht rum!

Leave a comment

Stay up to date
Register now to get updates on promotions and coupons

Varukorg

×