Respektabel inneboende i randig kostym

Sedan en tid har vi en stor bålgeting som har gjort sig hemmastadd i innertaket på altanen. Den är imponerande och mäter säkert 5 centimeter i storlek. I början reagerade vi lite med förfäran, intuitivt som man gör när getingar börjar bli närgångna. Vi har nu lärt oss att bålgetingens temperament och beteende är ganska olikt andra getingars. Den intresserar sig inte alls för våra förehavanden eller ens om vi har sötsaker eller andra godsaker på bordet. Ibland kan den ta ett varv runt oss, ungefär som ett flygplan som behöver göra en extra runda innan landning, innan den lugnt tar mark med sina fötter strax intill springan upp till boet. Man får nästan känslan av att den vill kolla in vilka som för tillfället befinner sig på ”hennes” veranda (jo – det är förmodligen drottningen vi ser i arbete).

Det beteendet gör att vi har kunnat slappna av för att i stället nyfiket följa vår väns förehavanden. I helgen lyckades min bror fånga in henne med hjälp av sin systemkamera och teleobjektiv. Man kan se att hon har något i munnen då hon kommer tillbaka men omöjligt att urskilja vad.

Bålgetingen var under en tid nästan försvunnen i Sverige men har under de senaste decennierna börjat öka i antal igen. Den tillfredsställer sitt sockerbehov främst genom att suga saven från lövträd. Maten består till stor del av andra insekter och den drar sig inte för att äta upp sina släktingar, de vanliga getingarna.

I skiftet juni-juli kläcks arbetarna i samhället och då får vi se om aktiviteten intensifieras. Ett bo kan ju bestå av hundratals individer. Förhoppningsvis kommer de nya individerna att vara lika fridsamma och förstående som den ståtliga drottning som fram tills nu har cirklat omkring oss efter sina turer. De bär ju på hennes gener, så det bådar i alla fall gott!

Leave a comment

Stay up to date
Register now to get updates on promotions and coupons

Varukorg

×