Ljus i mörkret

För ett par år sedan införskaffades den första växtlampan. Visst – det är ett artificiellt ljus och man kan fundera på varför det ska vara nödvändigt. Våra inhemska växter är ju anpassade att gå i vinterdvala under några månader, för att sedan vakna till liv igen då ljuset och värmen återvänder.

Om man som min fru och jag är intresserad av att odla tropiska växter och medelhavsväxter, så behöver man emellertid lite hjälp på vägen för att få projektet att lyckas. Det som vi har upptäckt är att de här växterna ofta älskar den svenska sommaren om den är någorlunda varm. Ljuset gör att de frodas och växter. När höstmörkret kommer, så mår de däremot sämre.

Växtlamporna (ja – de har med tiden blivit fler) har gjort underverk. De flesta drivs av LED och drar därför minimalt med el. Här trivs banan, Jackfruit, Granatäpple, sichuanpeppar, sötpotatis, kaffe, mandarin, apelsin och citron. Samt även en buske kapkrusbär (Physalis). Det mesta har vi dragit upp själva från frön och kärnor. Bananplantan kommer från en gigantisk moderplanta, som stod för länge i Friggeboden och därför köldskadades. Min fru hann dock att ta en bebisplanta som kommit upp vid sidan om och som nu för livet vidare.

Växtlamporna har i alla fall varit en bra investering. Det är roligt att lägga märke till deras välgörande inverkan under vinterns mörker. Samtidigt är det viktigt att sätta lamporna på timer, så att växterna får sin normala dygnsvila.

Leave a comment

Stay up to date
Register now to get updates on promotions and coupons

Varukorg

×