Äggkläckning

”Du kommer lagom till kycklingkläcket den här helgen” var budskapet från min dotter strax innan jag besökte henne härom helgen. Och minsann, under värmelampan fanns 5 små dunbollar som just hade kommit ut ur äggkläckningsapparaten. Fyra av dem har klarat sig och växer nu med väldig fart, snart beredda att inta hönsgården som redan finns färdig ute i trädgården.

Att ha några höns pickandes på tomten verkar vara något som intresserar allt fler. Det är ju faktiskt fullt möjligt att hålla 5-6 höns även i ett villaområde, efter att ha frågat miljökontoret. Däremot finns det större tveksamhet att bevilja tillstånd för att ha tupp, vilket är förståeligt. Hur många av min dotters små kycklingar som är tuppar har hon inte kunnat utröna än, vi hoppas det inte är alla!

Hönor är trevliga djur att ha att göra med. Deras sociala liv är intressant att iaktta men kan ibland också verka hänsynslöst – vem har inte stött på uttrycket ”hackkyckling”? Det som några hönor kan bidra med på matbordet genom sina ägg är mycket värt. Gödseln kan också tas tillvara för att nära växtligheten. Däremot måste man vara noga att skydda det man har sått och späda plantor för hönornas ivriga krafsande i jorden.

Numera finns det möjlighet att låna hönor över sommaren, om man inte anser sig kunna behålla dem året om.

Varför inte prova på att bli en hönsbonde för en sommar?

Leave a comment

Stay up to date
Register now to get updates on promotions and coupons

Varukorg

×